Tuesday, November 4, 2008

Tuomioistuimilla ei ole vielä yhtenäistä käytäntöä siitä, millaisia sakkoja tai korvauksia verkkopalstoilla tehdyistä kunnianloukkauksista annetaan

Jostain kumman syystä aiempien uutisten Seppo Lehto on nyt "tamperelainen mies"

Asiasta tarkemmin mm. http://jumalanpilkasta.blogspot.com ja http://seppo-lehto.blogspot.com sivuilla


Anna tukesi ryssäläisiämme sankkerivaivaisia maahanmuuttouskovaisia ja farisealaisia jeesustelijoitamme arvostelleelle Seppo Lehdolle europarlamentiin

http://seppo-lehto-europarlamenttiin.blogspot.com/

----------------
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id106545.html

---------

Nettikirjoittelusta ei ole erillistä säännöstöä
Julkaistu 04.11.2008, klo 11.45 (päivitetty 04.11.2008, klo 16.27)
Suomessa ei ole erillisiä säädöksiä siitä, mitä verkossa saa kirjoittaa ja mitä ei. Nettikeskusteluissa tapahtuviin kunnianloukkauksiin tai yksityisyydensuojan loukkauksiin sovelletaan yleistä ao. rikoksia koskevaa lainsäädäntöä.

Tuomioistuimilla ei ole vielä yhtenäistä käytäntöä siitä, millaisia sakkoja tai korvauksia verkkopalstoilla tehdyistä kunnianloukkauksista annetaan. Korkeimman oikeuden ennakkopäätöstä asiasta ei ole.

Kunnianloukkaus on asianomistajarikos, joten sen tutkiminen edelllyttää lähes aina, että kohteeksi joutunut tekee asiasta tutkintapyynnön. Käytännössä vain osa verkossa tehdyistä kunnianloukkauksista tulee poliisin tutkittavaksi ja tuomioistuinkäsittelyyn.

Viimeisen vuoden aikana verkkokirjoittelusta annettuja kunnianloukkaustuomioita:

Toukokuussa 2008 tamperelainen mies tuomittiin kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen useista ja monia ihmisiä halventavista ja loukkaavista kirjoituksista. Tuomio on viime vuosien ankarin verkkokirjoittelusta annettu rangaistus.

Elcoteqin omistajaa Antti Piippoa loukannut mies joutui maksamaan 300 euron sakot ja 2 000 euron korvaukset Piipolle.

Kouvolalaismies tuomittiin 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja 10 000 euron korvauksiin nettiin laittamansa seksivideon vuoksi.

Kaksi pääkaupunkiseudulla asuvaa miestä tuomittiin käytettyjen autojen liikkeen omistajaan kohdistuneista törkeistä kunnianloukkauksista, molemmat saivat 100 päiväsakkoa. Lisäksi he joutuivat maksamaan autokaupan omistajalle korvauksia henkisistä kärsimyksistä.

Lieksalainen 15-vuotias koulupoika tuomittiin syyskuussa 2007 nuorena henkilönä tehdystä kunnianloukkauksesta 90 euron sakkoihin. Poika oli laittanut internetin YouTube-sivustolle opettajansa kunniaa loukanneen videonpätkän. Jutun käsittely jatkuu hovioikeudessa.

YLE Uutiset

-----------

http://oikeustapauksia-kunnianloukkauksista.blogspot.com/


---------------------------
http://yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id106540.html?ok

Ruususta loukanneille sakkorangaistuksia
Julkaistu 04.11.2008, klo 11.06 (päivitetty 04.11.2008, klo 16.32)
Susan Ruusunen
Kuva: YLE
Susanna Ruusunen käräjäoikeudessa vuonna 2007.
Nettikirjoittelusta ei ole erillistä säännöstöä
Viisi henkilöä on tuomittu sakkoihin Susan Ruususen kunnian loukkaamisesta internetin keskustelupalstalla.
Ruusunen vaati Espoon käräjäoikeudessa jokaiselta syytetyltä 800 euron korvausta henkisestä kärsimyksestä, mutta käräjäoikeus tuomitsi syytetyt maksamaan Ruususelle 50 - 250 euron korvauksia.

Lisäksi tuomituille määrättiin sakkorangaistus kunnianloukkauksesta. Tuomitut olivat kirjoittaneet internetin keskustelupalstalla alatyylisiä ja loukkaavia viestejä pääministeri Matti Vanhasen entisestä naisystävästä Susan Ruususesta.

YLE Uutiset


-------